Amerikan Merkez Bankası: FED

Merkez bankalarının Batı’da ilk kuruluşları, bir çok ülkede sıkıntılı ve tartışmalı olmuştur. Bunlardan bir tanesi de şüphesiz Amerikan Merkez Bankası dediğimiz, kısaca FED olarak anılan, Federal Rezerv Bankasıdır.

Bu bankanın oluşumuna karşı birçok argüman ve tartışmalar doğmuş ama yine de bankanın yasası 23 Aralık 1913 tarihinde çok az sayıda üyenin katılımıyla yapılan oylama sonucu kongreden geçerek yürürlüğe girmiştir.

Bu tartışmalar incelendiğinde özellikle üç konu dikkat çekmektedir. Bunlardan bir tanesi oylama tarihi ile ilgilidir. Amerika 24 Aralık’ta Kristmas kutlaması yapar. Bu tarihten itibaren genellikle iki hafta resmi tatildir. 23 Aralık ise adeta arefe günüdür. İnsanlar neredeyse o tarihten itibaren resmi tatile başladıkları için, böyle önemli bir oylamanın o tarihe habersizce (aniden) getirilmesi oldukça şaibelidir.

Diğer bir karşı çıkma argümanı Borca Dayalı Para Sistemi’nden dolayıdır. Böyle bir sistemin Amerika’nın borçlarını arttıracağı iddia edilmiştir. Bugün Amerika’nın borçlarının 5 trilyon doları geçtiğini düşünürsek, o zamanlar ne denmek istendiği aşikaren ortaya çıkar.

Burada daha ziyade konu edeceğim enteresan bir çıkış da bankanın sahipleri üzerinedir. Bu banka 8 özel bankanın ortaklaşa oluşturduğu bir bankadır. İşte, insanlar böyle bir gücün niçin özel bankalara verildiğini sorgulamış ve hala da sorgulamaktadırlar. Örneğin Thomas Jefferson bu konuda şunları söylemiştir:

“Eğer bu özel bankalara parayı kontrol etme gücü verilirse, bu ülke bankalar tarafından önce enflasyon sonra deflasyon ile soyulacak ve birgün bu topraklarda doğan çocuklar, babalarının fethettiği bu kıtada evsiz, fakir ve borçlu olarak yaşayacaklardır.”

FED’i oluşturan 8 bankaya gelince, onların kimler olduğunu 1984’de Amerika’da A.E.Roberts tarafından yayınlanan “En Gizli Bilim” adlı kitaptan öğreniyoruz. Bu kitap bize, FED’in bürokratik yapılanmasında “kim kimdir”den ziyade, bu oluşumun hissedar patronlarının kim olduğunu açıklıyor.

Bugün Amerika’da da büyük merkezleri olan bu 8 banka şunlardır:
(1) Rothschild Bank,
(2) Lazard Brothers Bank,
(3) İsrael Moses Seif Bank,
(4) Warburg Bank,
(5) Lehman Brothers Bank,
(6)Kuhn, Loeb Bank,
(7) Chase Manhattan Bank ve
(8) Goldman Sachs Bank. A.E.Roberts

Birçok diğer araştırmacı vatansever, bu oluşuma karşı çok ciddi bir sivil hareket başlatmalarına rağmen FED yasası ve işlemleri bir “varsayım”, bir “temel kabul” olarak takdim edilir olmuştur. Ama için içyüzü hiçbir zaman net olarak izah edilememiştir.

Bu olayın perde arkası ile ilgili birçok araştırmalar yapılmıştır.
Bunlardan belkide en önemlisi Georgetown Üniversitesi profesörlerinden Quigley’in yaptığı çalışmalardır. Quigley çok önemli bulgulara ulaşmasına rağmen bunları “gündem yoğunluğu” sebebiyle bir türlü tam olarak kamuoyuna yansıtamamıştır. Zaman içerisinde halkın dikkatleri bu gibi asıl konulardan ziyade bir “toplum mühendisliği” marifetiyle “birilerinin” istediği başka konulara çekilmiştir.

Lakin şu anda dünyanın karşılaştığı büyük finansal krizler ve enformasyon teknolojisindeki ilerlemeler neticesinde artık bu konular tekrar gündeme gelmektedir. Artık insanlar içinde bulunduğumuz Borca Dayalı Para Sistemini sorguluyor. Sahip oldukları kurumları sorguluyor. Gizli kapaklı hiçbirşeyin kalmamasını istiyor.

Özellikle merkez bankarı ile ilgili:
“Bu kadar ayrıcalıklı ve imtiyazlı bir oluşumun sahipleri kimlerdir ve nasıl çalışıyor” diye merak ediyorlar. Son olarak böyle bir merakın Almanya’da bir gruba, Alman Merkez Bankası’nın Anayasaya aykırı işlem yaptığı gerekçesiyle dava açtırdığını duymuştum.

Şimdilik bu kadar. Haftaya içimize bakış yaparak konuya devam etmek arzusundayım…

Selam ve Sevgilerimle

Prof. Dr. Mete Gündoğan

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.